فشار خون بالا، یکی از بیماری های رایج جهانی است که تخمین زده می شود سالانه حدود 9.4 میلیون مرگ و میر جهانی بر اثر فشار خون بالا در دنیا اتفاق می افتد. زعفران به عنوان دارویی که خواص ضد میکروبی، ضد التهاب ، ضد سرطان و ضد افسردگی داشته در مکمل های غذایی مورد استفاده قرار میگیرد. نتایج مطالعات تجربی، همبستگی مثبتی را بین فشار خون بالا و بروز بیماری های مزمنی مانند بیماری قلبی و عروقی، انفارکتوس و اختلال عملکرد کلیه نشان می دهد. در این مقاله به بررسی اثرات زعفران بر فشار خون در بزرگسالان می پردازیم .
کاربرد زعفران در مکمل های غذایی
تأثیرات مطلوب مکمل زعفران بر بیماری های متابولیک قبلا نشان داده شده است. مکمل زعفران ممکن است به طور قابل توجهی فشار خون سیستولیک و دیاستولیک را در بزرگسالان بهبود بخشد. تحقیقات تجربی تأثیر مثبت گیاهان دارویی به ویژه زعفران را در کاهش فشار خون نشان داده است.
مصرف زعفران ممکن است باعث کاهش فشار خون در افراد مبتلا به فشار خون پایین شود. لازم به ذکر است که اثرات افت فشار بر اثر مصرف مكمل های زعفرانی كم بوده و معمولا بحرانی نخواهد بود. توجه داشته باشید برای مصرف زعفران به عنوان دارویی برای کاهش فشار خون حتما با پزشک خود مشورت کنید. مصرف زعفران همراه با داروهایی که برای کاهش فشار خون استفاده می شود ممکن است باعث کاهش بیش از حد فشار خون شود در نتیجه در مصرف بیش از حد آن محتاط باشید.
فشار خون شما به دو صورت ثبت می شود:
- فشار خون سیستولیک (عدد اول) – نشان می دهد که خون شما در هنگام تپش قلب چه فشاری بر دیواره شریان وارد می کند.
- فشار خون دیاستولیک (عدد دوم) – نشان می دهد که خون شما در حالی که قلب بین ضربان ها در حال استراحت است، چه فشاری بر دیواره شریان وارد می کند.
فشار خون طبیعی برای اکثر بزرگسالان به عنوان فشار سیستولیک کمتر از 120 و فشار دیاستولیک کمتر از 80 تعریف می شود.
فشار خون بالا به عنوان فشار سیستولیک بین 120 تا 129 با فشار دیاستولیک کمتر از 80 تعریف می شود.
خواص زعفران و تاثیر آن در کاهش فشار خون
کلاله زعفران از قدیم به عنوان ادویه و رنگ خوراکی استفاده می شده است. گیاه زعفران سرشار از کروسین، پیروکروسین، سافرانال و کروستین است که تاثیر مثبتی بر روی سلامتی انسان دارد. آنتی اکسیدان موجود در زعفران باعث کاهش کلسترول و فشار خون می شود و همچنین خطر ابتلا به مشکلات قلبی را کاهش میدهد.
سافرانال موجود در زعفران عامل اصلی عطر آن می باشد که از جمله خواص آن می توان به بهبود عملکرد سیستم عصبی اشاره کرد. کروسین موجود در زعفران عامل رنگ دهی آن بوده و همچنین خواص درمانی بیشماری دارد که از جمله آن می توان به درمان بیماری های قلبی و عروقی و اختلالات مربوط به شبکیه چشم اشاره کرد. بر اساس آزمایشی که بر روی دو گروه از موش های آزمایشگاهی انجام شد، دانشمندان متوجه شدند که مصرف زعفران در طول آزمایش توسط موش های با فشارخون طبیعی و با فشار خون بالا، به دلیل وجود کروسین و سافرانال موجود در زعفران باعث کاهش فشار خون در هر دو گروه از موش های آزمایشگاهی شد.